ISOLASI DAN IDENTIFIKASI JAMUR-JAMUR PENDEGRADASI AMILOSA PADA EMPELUR TANAMAN SAGU (Metroxylon sagu Rottb.)

Authors

  • Filza Yulina Ade Program Studi Pendidikan Biologi Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Pasir Pengaraian

Keywords:

Isolation and Identification, Sago (Metroxylon sagu Rottb.), amylose degradation, fungus isolates.

Abstract

Some microorganism can be amylose degradation which have large starch component in plant. A research about isolation and identification of fungusdegradation in core of plant sago (Metroxylon sagu Rottb.), had been done using purposive sampling method, isolation and selection of microbes alreadyexisted in sago. This research aimed to look fungus species in core of plant sago which amylose degradation potential and to know can be able in amylose degradation. Result showed that species of fungus have amylose degradation potential. Kinds of fungus isolate which founded are Aspergillus niger,Geotrichum sp., Aspergillus oyzae dan Rhizopus oryzae. All the fungus isolate have good and big potential in amylose degradation with afforded to starch degrade at medium to fast rate.

Author Biography

Filza Yulina Ade, Program Studi Pendidikan Biologi Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Pasir Pengaraian

Program Studi Pendidikan Biologi Fakultas Keguruan dan Ilmu PendidikanUniversitas Pasir Pengaraian

References

Pangloli, P. dan Satari. 1984.

Pengembangan Teknologi

Sagu untuk Menunjang

Pengembangan Industri

Rakyat Menengah dan

Industri Teknologi Tinggi.

Majalah BPPT (9). 1985. 1-11

hal.

Pelczar, M. J. and R. D. Reid. 1958.

Microbiology. Mc Graw Hill

Book Company. Inc. New

York. Toronto. London.

Periadnadi. 2005. Hubungan antara

Komposisi Ragi Tapai dari

Beberapa Daerah di Sumatera Barat dengan Tapai yang

Dihasilkannya. Disampaikan

pada “Regularly Scientific

Seminar” TPSDP Batch III

Jurusan Biologi FMIPA

Universitas Andalas Padang.

Desember 2005.

Rosyad, S. 1992. Kemungkinan

Pemanfaatan Limbah Sagu.

Prosiding Simposium Sagu

Nasional. Universitas

Pattimura. Pemda tingkat II

Maluku dan BPPT Jakarta.

Alexopoulus, C. J dan C. W. Mims.

Introductory Micology.

John Wiley and Sons. New

York.

Jong, F. S. dan A. Widjono. 2007.

Sagu: Potensi Besar Pertanian

Indonesia. http://www.puslit

tan.bogor.net/berkas_PDF/IPT

EK/2007/Nomor-1/04-Adi%

Widjono.pdf. 4 Juni 2008.

Limbongan, J. 2007. Morfologi

Beberapa Jenis Sagu Potensial

di Papua. http://www.pustakadeptan.

go.idpublikasip326107

pdf. 4 Juni 2008.

Merck. 1996. Mikrobiologie

Handbuch Merck KgaA.

Damstadt.

Samson, A. R. dan E. S. van Reenen

Hoekstra. 1988. Introduction

to Food Borne Fungi.

Centralbureau Voor

Schimmelcultures. Baarn.

Delpt.

Downloads

Published

2014-10-20